Skip to main content
Being a frontrunner

Biodiversity in Business & Banking

Ook opgenomen in leercatalogus van ABN AMRO (MyLearning) en Rabobank (Time2Grow)

Schrijf je nu in!Schrijf je nu in!

Naturalis & SUSC nemen je mee in de wereld van Biodiversiteit

Wil je meer weten over biodiversiteit en ecosystemen? Welke impact deze hebben op het bedrijfsleven en de financiële sector? Hiervoor hebben we dit trainingsprogramma ontwikkeld, in samenwerking met Naturalis. De training wordt gegeven door SUSC en Naturalis experts.

 

Het programma biedt je inzicht in de werking van biodiversiteit en ecosystemen. Hoe deze diensten bieden aan de economie (ecosysteemdiensten). Ook geven we je een overzicht van de meest actuele wet- en regelgeving, inclusief de toepassing binnen CSRD. Om zo beter in staat te zijn je de risico’s en kansen van biodiversiteit voor bedrijven en banken te identificeren.

Binnen de duurzame transitie komt er steeds meer aandacht voor het thema Biodiversiteit en ecosystemen. Klimaatverandering en CO2 reductie zijn bekende thema’s bij bedrijven en banken. Dat we als mens en als maatschappij afhankelijk zijn van de diensten die de natuur ons levert, is echter nog veel minder bekend, terwijl actie keihard nodig is. 

Het gaat namelijk niet goed met de biodiversiteit. Verder verlies van biodiversiteit en schade aan de natuur heeft grote gevolgen op ons leven. De economische impact van deze veranderingen zijn substantieel. Dit vertaalt zich in risico’s voor bedrijven, bedrijfsmodellen en ook voor banken. Niet voor niks is voor veel bedrijven en banken biodiversiteit een materieel thema onder de CSRD. 

Een belangrijke rol voor bedrijfsleven en banken

Er ligt een grote uitdaging voor banken om samen met hun klanten met Biodiversiteit aan de slag te gaan. Enerzijds om de negatieve impact van bedrijven op biodiversiteit te verkleinen en waar mogelijk bij te dragen aan herstel. Anderzijds ook om de kansen en risico’s voor bedrijven goed in kaart te brengen en financiële schade te beperken. Voor toekomstbestendige bedrijven.

In dit programma nemen we je mee in de de werking van biodiversiteit en ecosystemen. Waarom behoud en herstel belangrijk is voor mensen en de maatschappij. Hierbij zoomen we ook nadrukkelijk in op het belang voor bedrijven om serieus met dit thema aan de slag te gaan in hun organisatie en hun waardeketen. 

Biodiversity in Business & Banking

 • Programma training: trainingsdag op de inspirerende locatie Hortus Botanicus in Leiden
 • Aangevuld met: een online terugkomsessie (2u, 6 weken na de training)
 • Taal: Nederlands
 • Werk- en denkniveau: HBO – WO

Leerdoelen

Na dit programma

 • Heb je een beter begrip van biodiversiteit en ecosystemen, en de impact op het bedrijfsleven en de financiële sector.
 • Heb je inzicht gekregen in de actuele wet- en regelgeving, inclusief de toepassing binnen CSRD.
 • Ben je beter in staat je de risico’s en kansen van biodiversiteit voor bedrijven én de bank te identificeren.

Trainingsinformatie

 • Datum: 14 oktober 2024 in Leiden
 • Groepsgrootte 25 – 35 personen
 • € 950 vrijgesteld van BTW
 • Inclusief lunch en borrel
 • Na afronding ontvang je het ‘Biodiversity for Business & Banking’ certificaat van deelname.
Deze training wordt ook aangeboden op de trainingsplatforms Springest, Rabobank en ABN AMRO.

In-company

Deze Biodiversiteitstraining wordt ook in-company aangeboden. Daarbij sluiten we aan op de context van de organisatie, actuele biodiversiteitsthema’s en het beleid. Interesse? Neem contact op voor een op maat gemaakte offerte!

De inhoud van het Biodiversity trainingsprogramma

Thinking

We verrijken je kennis door in te gaan op de volgende vragen: Wat zijn biodiversiteit, ecosystemen en ecosysteem- diensten? Waarom is behoud en herstel zo belangrijk voor mensen, bedrijven en de maatschappij? Wat is relevante wet-en regelgeving op mondiaal, Europees en landelijk niveau? En hoe zorgt CSRD nu al voor meer aandacht voor Biodiversiteit in marktsystemen en bedrijven?

Values

Naast kennis en tools staan we ook stil bij de waarde en belang van natuur en biodiversiteit voor jouw organisatie. Wat is jouw relatie met de natuur en welke intrinsieke motivatie heb jij om bij te dragen aan behoud en herstel? Inspirerende voorbeelden helpen jou om je persoonlijke ambitie te bepalen. 

Practice

Je krijgt tools en handvatten. Met de LEAP aanpak kan je de impact van een bedrijf en diens waardeketen op biodiversiteit bepalen. We gaan samen aan de slag met de analyse van een bedrijf. De Business Case for Biodiversity helpt om kansen en risico’s voor je bedrijven te identificeren. Zo vind je op een gestructureerde manier de juiste invalshoeken voor een analyse en gesprekvoering. Zo kan je na de training direct aan de slag!

Ervaringen van deelnemers:

“De biodiversity training had veel eye openers voor mij. Verhelderend en inspirerend!”

“Cruciale kennis voor elke bankier”

“Ik voel na de training echt de behoefte om aan de slag te gaan met dit thema!”

schrijf je nu in