Skip to main content

Circulair ondernemen en de grondstoftransitie

Na dit programma heb je specifieke kennis over de circulaire bedrijfsvoering en circulair denken. Handvatten voor het versnellen de grondstoftransitie!

 

De circulaire economie, de financiële sector als katalysator.

Tijdens onze trainingsprogramma’s blijkt dat veel deelnemers zich meer willen verdiepen in de circulaire economie. Bewuster nadenken over grondstofverbruik wordt immers steeds meer van belang in de concurrerende markt. Maar wat betekent circulair ondernemen voor bedrijven nu precies? En hoe kunnen zij stappen zetten op weg naar een (meer) circulair business model?   

Niet alleen worden aan de transparantie van de waardeketen steeds meer eisen gesteld, ook kostenstijgingen van materiaal en transport zijn te verwachten als gevolg van schaarste. Ook de Europese circulaire wetgeving wordt steeds stricter en omvangrijker. Kortom genoeg redenen om je verder te verdiepen in (meer) circulaire oplossingen!

We nemen je in het programma mee in het circulaire en innovatieve denkproces, ontdekken de uitdagingen van circulaire business modellen in de huidige markt en vertalen dit door naar jouw klantgesprekken. 

Dit programma is opgenomen in de leerportalen van ABN AMRO (MyLearning) en Rabobank (Time2Grow).

Vraag jij je wel eens af...

  • Waarom circulair denken en handelen voor bedrijven en banken belangrijk is?
  • Hoe het herontwerp van een business model en van processen kan leiden tot concurrentievoordeel?
  • Hoe circulaire EU wetgeving en CSRD eisen eruit zien voor circulariteit en grondstofgebruik?
  • Hoe een innovatief denkproces werkt voor circulaire oplossingen?
  • Hoe jij de klant kan stimuleren circulaire en innovatieve oplossingen te zoeken?

Het Sustainable Impact Programma

  • Een interactie en kennisverrijkende leerdag.
  • Groepsgrootte: 12 tot 15 personen
  • Nederlands (Engelstalige course op aanvraag)
  • Trainers: Anne Wagenmans / Alexander de Bruin en diverse gastsprekers.

Doelgroep

Het programma is ontwikkeld voor bankiers, accountmanagers en specialisten in risk management, financiering en/of duurzaamheid met een specifieke interesse in de circulaire economie en de grondstoftransitie.

Deelnemers ontvangen aan het einde het programma een certificaat van deelname.

Data

  • Trainingsdatum 17 oktober 2024 10-18 uur
  • Locatie: The Green House, Utrecht
  • Online terugkomsessie (2 uur), 6 weken na de training
  • 950 Euro, vrijgesteld van btw
  • Mail info@susc.nl voor meer info.

Het programma is opgebouwd uit drie bouwstenen

Thinking

We nemen je mee in de wereld van de grondstoftransitie en circulariteit in het bijzonder.
We staan onder andere stil bij sectorspecifieke EU wetgeving in sectoren als textiel, ict, batterijen, plastic en de bouw. Ook kijken we naar CSRD vereisten op het thema ‘resource use and circular economy’. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor bedrijven en hun business modellen? Het belang van bewuster en minder grondstofgebruik en een circulaire versnelling wordt duidelijk je duidelijk.

Innovatie

Innovatie is voor veel bedrijven altijd al heel belangrijk geweest, maar is voor de gevraagde circulaire transitie van cruciaal belang. Om business modellen volledig circulair te maken is samenwerking in de keten van essentieel belang. Door uit te zoomen en systemisch te kijken, ontdek je kansen en uitdagingen. Aan de hand van inspirerende ‘best practises’ delen we ervaringen van koplopers op dit gebied.

We kijken hoe bedrijven hun bedrijfsprocessen en mogelijk zelfs hun hele business model kunnen  herontwerpen. Innovatief en circulair denken en doen als cruciale skill. 

Practice

Hoe kan je circulariteit en bewuster grondstofgebruik bespreken en stimuleren bij je klanten?  Welke strategische waarde levert dit op voor het bedrijf in termen van kansen en risico? ‘What’s in it for them’ om in actie te komen? Ook staan we stil bij de uitdagingen van het financieren van circulaire business modellen. 

Met praktische tools en modellen blijft het niet bij kennis en analyseer je tijdens de dag ook een klantcasus. Na dit programma ben je dan klaar voor een impactvol gesprek over bewuster grondstofgebruik en circulariteit!